Skip to main content

Lainan määrä

1000 - 100000 €

Tod. vuosikorko

0%

Perustamismaksu

-

Hyväksynnän kesto

Heti

BusinessCredit-laina on koroton eli korko on 0 %. Sen sijaan lainasta veloitetaan kiinteä toimituspalkkio. Lainalla ei ole muita kustannuksia. Lainasumma 80.000 €, laina-aika 16 kk, kuukausierä näin 6297.07 €, yhteensä maksettavaa 100 753 €.

Lainan määrä

1000 - 60000 €

Tod. vuosikorko

7.79% - 19.99%

Perustamismaksu

-

Hyväksynnän kesto

-

Esimerkkinä, 12,99 % korolla (todellinen vuosikorko 14,93 %) 12 000 € laina, kokonaishinnaksi tulee seitsemän vuoden maksuajalla 18 890 €, kuukausieräksi 225 € (84 erää). Lainan perustamismaksu on 90 € ja kuukausittainen tilinhoitomaksu on 5 €.

Lainan määrä

500 - 70000 €

Tod. vuosikorko

4.5% - 20%

Perustamismaksu

-

Hyväksynnän kesto

Heti

Lainaesimerkki: Todellinen vuosikorko on 6,17 %, kun lainasumma on 30 000 €, Takaisinmaksuaika 5 vuotta, Esimerkkikorko 6,00 %. Kokonaiskulut 34 799 €. Tarjottava laina-aika voi olla 1 - 15 vuoden välillä, lainasummat 500 - 70 000€, nimelliskorko 4,5% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset 0 – 150 €.

Lainan määrä

1000 - 60000 €

Tod. vuosikorko

4% - 20%

Perustamismaksu

-

Hyväksynnän kesto

Heti

Lainaesimerkki: Laina-aika voi olla 1-15 vuotta, lainasumma 1 000–60 000 € ja korko 4–20 %. Esimerkki: Kun lainasumma on 11 000 €, korko 6,5 %, takaisinmaksuaika 5 vuotta, avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk, kuukausierä on 220 €, takaisinmaksettava summa 13 214 € sekä todellinen vuosikorko on 7,72 %.

Lainan takaus

Lainan takaus

Tärkeimmät tiedot

Lainan saamiseksi tarvitaan usein takaus, joka varmistaa lainanantajalle rahojen palautumisen, jos lainansaaja ei pysty maksamaan. Pieniin nettilainoihin ja kulutusluottoihin ei yleensä tarvita takausta, mutta isommissa summissa kuten asuntolainoissa se on tavallista. Henkilötakauksessa toinen henkilö on vastuussa lainasta sen maksamisesta, mikäli velallinen ei siihen pysty. Takaajan tulee olla varma velallisen maksukyvystä ennen suostumista takaajaksi. Asuntolainoissa tavallisesti tarvitaan takaus, jonka voi saada esimerkiksi valtiontakauksena ensiasunnon ostajille.

Tarkista ennen henkilötakaajaksi suostumista oma talous ja mahdolliset vaikutukset omaan lainanhakuun sekä tarkastele lainansaajan taloudellinen tilanne huolellisesti. Omatakaus on yksi vaihtoehto perinteisen henkilötakauksen sijaan ja se myydään lisävakuutuksena lainaan. Valtio takaa joissakin tapauksissa myös opintolainat ja ASP-lainat nuorille. Yleensä täydet takuut vaaditaan isompien lainasummien saamiseksi.

Jotta lainan hakija voi saada lainaa, lainalle tarvitaan usein takaus. Takauksen avulla lainan tarjoaja varmistuu siitä, että mikäli lainan saaja ei pysty suoriutumaan maksuista, lainan antaja saa jostain lainaamansa summan takaisin. Moniin netistä saataviin pieniin lainoihin ja kulutusluottoihin ei yleensä tarvita takausta. Takaukset ovat tavallisia isoissa lainasummissa kuten asuntolainoissa tai yrityslainoissa.

Lainan takaaminen toisen ihmisen puolesta

Henkilötakaukseksi kutsutaan takausta, jossa itse päävelallisen lisäksi jokin toinen henkilö tulee vastuuseen lainan takaisin maksamisesta, mikäli käy niin, että päävelallinen (tai velalliset) eivät suoriudu lainan takaisinmaksuista. Henkilötakaaja on siis vastuussa lainan maksusta, mikäli itse velallinen ei siihen pysty.

Henkilötakaajiksi suostuvat yleensä lähisukulaiset kuten vanhemmat, sisarukset tai puoliso. Henkilötakaajaksi ei kannata kuitenkaan lähteä ennen huolellista harkintaa. Henkilötakaaja on vastuussa lainasta ja mikäli lainan maksaminen kaatuu hänen päälleen, voi siitä seurata isojakin ongelmia hänen talouteeseen. Takaamisella voi olla myös yllättäviä seurauksia siinä tapauksessa, että takaaja tarvitsee itse lainaa. Jos hän haluaa vaikkapa hakea asuntolainaa uuteen asuntoon, voi olla, että toisen lainan takaajana toimiminen estää oman lainan saamisen.

Henkilötakaajaksi ei tarvitse lähteä sokkona, vaan takaaja voi tarkistaa takauksen kohteena olevan velan, kaikki muut vakuudet sekä sen, minkälainen maksukyky velallisella on. Henkilötakaaja voi myös tarkistaa, miten velallinen on hoitanut velkaansa. Tämä oikeus perustuu lakiin.

Henkilötakaamisesta voi koitua rahallisen haitan lisäksi myös sosiaalista haittaa. Monet sukulais- tai ystävyyssuhteet ovat menneet pilalle sen vuoksi, että lainan takaus on kaatunut takaajalle, mikä aiheuttaa tavallisesti säröjä suhteisiin. Henkilötakaajaksi ryhtymistä kannattaakin aina miettiä tarkkaan. Siihen ei kannata ryhtyä, jos ei ole täysin varma velallisen maksukyvystä ja siltikin yllättävissä elämäntilanteissa, kuten velallisen joutuessa työttömäksi tai sairastuessa vakavasti, takaajan tulee olla hyväksynyt se riski, että hän joutuu maksamaan koko velkasumman itse hyötymättä siitä mitenkään. Takaajaksi kannattaa lähteä vain huolellisen harkinnan jälkeen, ei suin päin ja riskejä miettimättä.

Asuntolainan takaaminen

Asuntolainan takaaminen on ehkä yleisin takausmuoto. Nuorille tarjottavissa asp korkotukilainoissa on valtiontakaus, jonka avulla ensiasunnon ostajan on mahdollista saada valtiontakaus lainalle. Tätä varten hakijan tulee avata asp tili. Jos asuntolaina otetaan vanhempana, takaajana tulee olla yleensä joku henkilö. Asuntolainaan käy vakuudeksi myös muun muassa sijoitusasunnot tai muu omaisuus. Pankki määrittelee, minkälaisia vakuuksia se haluaa ennen kuin se myöntää asuntolainan. Jos sinua pyydetään takaajaksi, kannattaa aina miettiä kuitenkin kahdesti, haluatko ottaa kyseisen vastuun harteillesi. Vastuu takauksessa tarkoittaa sitä että olet aina itse viimekädessä vastuussa lainan takaisinmaksusta eli summa voidaan periä sinulta loppupeleissä vaikka perintätoimiston kautta.

Asunnon takaajan muistilista

Asunnon takaajan on ensinnäkin selvitettävä, kuinka paljon ostettavan asunnon hinta on. Ostettava asunto voi olla hyvinkin kallis, jolloin joudut takaamaan isomman summan. Sinun kannattaa tiedustella myös lainanottajalta, kuinka hyvät maksuedellytykset hänellä on, onko hänellä esimerkiksi vakituinen työ ja minkälaiset uranäkymät.

Mieti näitä ennen henkilötakaajaksi suostumista

Lainan henkilötakaajaksi ei kannata lähteä, jos oma taloutesi ei kestä takauksen maksamista. Sinulla itselläsi tulee olla vakaa talous, johon velkasumman lankeaminen ei vaikuta suuresti. Jos suunnittelet itse lainan ottamista, henkilötakaajana toimiminen saattaa vaikuttaa siihen negatiivisesti. Jos siis tarvitset lainaa lähitulevaisuudessa itse, takaajaksi ei kannata ryhtyä tai ainakin sen vaikutus kannattaa etukäteen selvittää esimerkiksi pankista.

Sinun tulee myös tarkistaa lainanhakijan taloudellinen tilanne, eikä epäilyttävässä taloustilanteessa elävän lainaa kannata taata. Täytyy myös muistaa, että vakaankin taloustilanteen omaavan henkilön elämässä saattaa tapahtua yllättäviä muutoksia, jolloin vastuu lainasta lankeaa sinulle. Voit selvittää hänen luottotietonsa ja työtilanteensa esimerkiksi pankkivierailun aikana. Myöskään ystävyys- tai perhesuhteen ei kannata antaa vaikuttaa lainan takaajaksi ryhtymiseen. Tällaisissa tilanteissa voi olla vaikeaa kieltäytyä auttamasta, mutta mieti miten lainasumman lankeaminen sinulle vaikuttaa omaan taloustilanteeseesi sekä teidän väliseen suhteeseen. Voit pyytää lainanhakijaa miettimään esimerkiksi lainavakuutuksen hankkimista tai jotakin muuta takaustapaa, kuten omatakausta tai esinetakausta.

AdobeStock 438758122

Omatakaus

Omatakaukset kuuluvat monen pankin valikoimaan, joka myydään lainan päälle lisävakuutena. Se on maksullinen palvelu ja vakuutus sitä vastaan, että lainanhakija ei pysty maksamaan velkaansa takaisin pankille. Tällöin vakuutusyhtiö maksaa pankille enintään ostetun omatakauksen määrän. Omatakauksessa on paljon erilaisia ehtoja, jotka kannattaa käydä läpi pankin kanssa, jos tähän takausmuotoon päätyyn.

Jos vaikkapa tarvitset lainaa 80 000 euroa ja asunnon vakuusarvo ei täytä sitä kokonaan, vaan vaikkapa vain 70 000 euroon saakka, tarvitset takausta vielä 10 000 euron edestä. Omatakauksen hinta vaihtelee sekä pankin mukaan että oman taloudellisen tilanteesi mukaan. Yleensä se maksaa joitakin satoja euroja, tarkempaa hintaa kannattaa selvittää pankista.

Myös valtio takaa joissakin poikkeustapauksissa lainoja. Valtiontakauksen voi saada sekä opintolainaan että ASP-lainaan. ASP-lainan saamiseen on tietyt kriteerit ja se on ensisijaisesti suunnattu nuorille henkilöille. Jos olet kiinnostunut tästä lainamuodosta, kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin.

Yleisesti ottaen lainan saamiseksi vaaditaan täydet takuut. Vain pieniä kulutusluottoja ja vippejä voi saada ilman takuita. Heti kun puhutaan isommista summista, vaaditaan takuut, koska mitä isompi lainasumma on, sitä suurempi riski myös lainantajalle.

5/5 - (1 vote)

Hanki Suomen paras ilmainen laina

Ei vielä kommentteja!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.